Wat zijn mijn plannen voor 2023 en hoe was 2022? In dit artikel deel ik, net als vorig jaar, wat mij is opgevallen en bijgebleven. Zowel in mijn eigen onderneming als in mijn privéleven.

Ben je trouwens benieuwd naar dit verslag van 2021? Kijk dan hier: update 2022.

Liever luisteren? Vanaf 19.44 minuten bespreek ik deze terugblik in aflevering 124 van de de podcast Supermens met Susan.

Mijn onderneming

Mijn belangrijkste inkomstenbron is het geven van lezingen, zowel online als offline. Daarbij ben ik afgelopen jaar ook meer workshops gaan geven.

Webinars

Vanwege de pandemie gaf ik in de eerste paar maanden van het jaar nog een aantal webinars. Deze opdrachten sprongen er voor mij uit:

  • L’Oreal Polen en Baltische staten. Voor de directie van L’Oreal Polen, Estland, Letland en Litouwen gaf ik een webinar over biohacking. De nieuwe CEO was net begonnen en wilde zijn collega’s beter leren kennen. In deze tweedaagse deden ze allerlei (teambuilding) activiteiten. Ik mocht de ochtend van de tweede dag een inhoudelijke kick-off geven over (technologische) ontwikkelingen en de impact daarvan op L’Oreal.
  • Diakonessenhuis. Dit ziekenhuis was bezig met het ontwikkelen van een nieuwe strategie. Om trends, visies en meningen van buiten te halen, organiseerden ze een aantal digitale inspiratiesessies. Mijn bijdrage ging over zorgberoepen van de toekomst. Leuk: na afloop kreeg ik complimenten voor mijn energie en interactie met de kijkers.
  • Visma Nmbrs. Mijn sprekerscoach Rutger Mollee tagde mij op LinkedIn in een bericht van Visma Nmbrs waarin ze vroegen om leuke onderwerpen voor in hun webinars. Het bedrijf is namelijk gevestigd in Nederland, Portugal en Zweden. Ik mocht vervolgens een webinar geven! Voor mij was het interessant om te merken hoe de verschillende nationaliteiten staan ten opzichte van Human Augmentation, het thema waar ik het over had.

Lezingen

Gelukkig organiseerden bedrijven al vrij snel weer evenementen, congressen en symposia. Deze opdrachten blijven me vooral bij:

  • Heyday. Dit facilitair management bedrijf organiseerde een dag voor haar medewerkers. Vooral de locatie sprong er uit: het Militair Historisch Museum in Soesterberg (al was het ook wat bevreemdend, omdat Rusland een paar weken eerder Oekranië was binnengevallen).
  • Bij Volker Wessel Telecom (VWT) hadden ze het prima-de-luxe voor elkaar. Thinc Ahead organiseerde dit evenement voor relaties van VWT. Op hun vestiging in Lieren, net onder Apeldoorn, stond een grote tent met een mooi podium, uitstekende catering en audiovisuele ondersteuning. Het was tof om in mijn lezing over de Supermens de link te leggen met hun werk en leefwereld.
  • Data in het hart van beleid. Dat is een van de thema’s in de I-Strategie van de Rijksoverheid. Maar voor ministeries is het soms nog wel zoeken hoe je dat dan doet. In mijn lezing voor het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat (I&W) vertelde ik over de hiervoor relevante technologische ontwikkelingen voor de beleidsambtenaren van het ministerie en hun collega’s bij Informatievoorziening, advies, functioneel beheer, informatiebeveiliging, archief en meer.

Workshops

Aan het begin van vorig jaar ben ik me gaan profileren met workshops scenarioplanning, een mooie toevoeging naar lezingen en webinars. Ik mocht een aantal workshops geven, deze vielen op:

  • Politie Next Generation. Dit project van de politie daagt de deelnemers uit om na te denken over de uitdagingen van overmorgen. Ze waren dus vanuit zichzelf geïnteresseerd in het nadenken over de toekomst, dus ik kon snel de diepte in met de groep.
  • Topsport Community. Dit maakte deze opdracht leuk: de locatie op de KNVB campus in Zeist, drie groepen en 20 minuten de tijd, en collega-sprekers zoals Humberto Tan, Sarina Wiegman, Guus Hiddink en professor Nico van Iperen.
  • Hogeschool van Amsterdam. In de 10K incubator coachen ze bij de HvA elk halfjaar studenten die in hun eigen tijd willen werken aan een innovatieve startup, die de wereld van morgen een beetje mooier maakt. Tof om deze intrinsiek gemotiveerde studenten ook te laten nadenken over de impact van hun bedrijfsidee.

Wat zijn de ontwikkeling in mijn bedrijf naast het werk voor opdrachtgevers?

Andere dingen die ik doe

Ik krijg vaak de vraag wat ik doe als ik geen lezingen, webinars of workshops geef. Nou, dan dan bereid ik die opdrachten voor, doe onderzoek, maak een podcast, schrijf een nieuwsbrief of werk ik aan mijn blog.

Dit jaar licht ik de podcast en de nieuwsbrief eruit:

Podcast: goede vibe met Susan

Sinds begin 2021 heb ik gekozen voor een nieuwe opzet van de podcast. Mijn vriendin Susan is de host en stelt mij vragen in een aantal vaste rubrieken. Grappig genoeg hoorde ik van een aantal mensen dat ze zich afvroegen of dat wel kan: je partner als gespreksleider in een podcast. Maar gelijk daarna geven ze me meestal terug dat het heel goed werkt. Susan is ervaren in dit werk en weet ook genoeg van waar ik mee bezig ben om goed door te kunnen vragen.

Nieuwsbrief: stijl gevonden

Aan het begin van 2022 ben ik begonnen met een nieuwe opzet van de nieuwsbrieven. Een van de wijzigingen is dat ik mijn toekomstscenario’s hierin deel. In het eerste half jaar deed ik dat één keer per maand en halverwege de maand nog een nieuwsbrief aan de hand van een nieuwe podcastaflevering.

In de zomer merkte ik dat het wat veel werd. Daarom heb ik de frequentie teruggeschroefd. De ene maand deel ik een toekomstscenario met achtergronden en de andere maand is meer een deep dive over een onderwerp, vaak komt terug in de podcast.

Een andere verandering is dat ik in de eerste periode een opsomming opnam met komende spreekbeurten of webinars. Van iemand kreeg ik de vraag wat deze lijst toevoegt. Hij adviseerde me: show, don’t tell. Met andere woorden: lezers weten wel dat je lezingen geeft, dat hoeft er niet zo dik bovenop te liggen. Die lijst is dus geschrapt.

Op een terras in Zwolle met Susan. En nee, dan hebben we het niet over ons werk of de podcast!

Wat zijn mijn plannen voor 2022 en verder?

Plannen 2023

Meestal doe ik één lezing op een congres of evenement voor een bedrijf en daar blijft het bij. Er zijn een paar organisaties waar ik elk jaar of om de twee jaar terugkom, maar meestal is het eenmalig. Het lijkt me daarom leuk en zinvol om af en toe voor een langere periode verbonden aan een project of organisatie te zijn. Bijvoorbeeld in de rol van adviseur of inhoudelijk specialist. Naar mijn idee kun je dan toch meer bijdragen aan een organisatie en samenwerken met collega’s, inclusief kantoorhumor haha, is ook waardevol.

Een rol als docent op een Hogeschool lijkt me trouwens heel leuk. Dus mocht je een functie weten, dan hoor ik het graag!

Gelukkig krijgt mijn wens voor een adviesrol steeds meer vorm:

  • Ik ben sinds halverwege 2021 lid van de klankbordgroep van de toekomstverkenning Toekomst van het Lichaam van Stichtingsbeeld Toekomst der Techniek.
  • Eind 2021 ben ik gevraagd als lid van de Raad van Advies van de Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport van de Haagse Hogeschool.

Ik ben benieuwd hoe deze functies mij bevallen!

Naast een zakelijke terugblik, volgt hieronder ook een persoonlijke terugblik.

Persoonlijk

In mijn privéleven is ook van alles gebeurd. Twee dingen springen eruit: de kwetsbaarheid van het leven en op pad met mijn zoon Hidde.

Kwetsbaarheid van het leven

Elke ochtend lees ik een email van de Daily Stoic. Een van de thema’s die vaak terugkomt is memento mori. Vrij vertaald: denk aan je sterfelijkheid.

Dit thema komt ook terug in een boek dat ik afgelopen jaar las: 4.000 weken. Als je 80 jaar oud wordt, dan leef je uiteindelijk 4.000 weken. Volgens de auteur is dat ‘absurd, angstaanjagend en bespottelijk kort.’ De boodschap van het boek, dat ik rationeel ook wel weet, is dat ik meer in het hier en het nu moet leven.

Het kan immers zomaar voorbij zijn. Dat bleek ook in mijn omgeving afgelopen jaar. Gelukkig gaat het betrekkelijk goed, maar door een aantal voorvallen komt de kwetsbaarheid van het leven meer bij me binnen.

Goede vrienden van me

Een goede vriend van mij is begin twintig. Hij studeerde, organiseerde bijeenkomsten en had een vol sociaal leven. Tot hij opeens verslechterde en bijna niks meer kon doen. Na allerlei testen blijkt hij een neurologische aandoening te hebben. Het gaat stap voor stap beter, maar hij moet heel erg letten op zijn voeding, beweging en energieniveau.

Een andere goede vriend, die ik ken sinds de middelbare school, werd laatst plotseling onwel. De artsen konden geen aanwijsbare oorzaak vinden, maar denken aan iets in de hersenen. Hij mag voorlopig niet autorijden en moet zijn werk weer rustig opbouwen.

Mijn vader

Nog dichterbij was wat er met mijn vader gebeurde. Hij viel flauw op de fiets. In het ziekenhuis bleek dat twee van de drie kransslagaders rondom zijn hart verstopt waren. Bij een open hart operatie in het UMCG plaatsten de chirurgen twee bypasses. Dat was een spannende dag voor zowel hemzelf als ons gezin. Na de revalidatie gaat het gelukkig alweer stukken beter met hem.

In al deze gevallen komt het wel dichtbij: het leven is kwetsbaar. Daarom kijk ik ook graag terug op een aantal leuke dingen die ik met vrienden en familie heb gedaan, zoals lunchen, fietsen en wandelen:

Onze zoon Hidde

Afgelopen september vierden we de eerste verjaardag van onze zoon Hidde. Het is bijzonder om te merken hoe snel de tijd gaat. Susan en ik begonnen met het bijhouden van zijn leeftijd in weken, toen maanden en ondertussen zeg ik ‘ongeveer anderhalf jaar’.

Leuke dingen

Het mooiste van zo’n jongetje is hoeveel er in zijn leven gebeurd en hoe snel hij dingen oppikt. Van een hulpbehoevende baby die de hele dag ligt, naar tijgeren, kruipen en nu naar klimmen en lopen.

Een paar leuke dingen uit de afgelopen weken:

  • dat hij speelgoed op zijn loopwagentje legt om er dan mee te gaan lopen;
  • dat hij steeds meer dingen herkent in zijn omgeving. In het boekje lezen voor het slapen gaat het over een flesje melk. Elke keer wijst hij dan enthousiast naar het flesje dat hij een paar minuten eerder zelf heeft opgedronken;
  • dat hij enthousiast zijn muts op wil doen, omdat hij dan weet dat we naar buiten gaan.

Misschien herken je het wel van je eigen kinderen of kleinkinderen, maar die kleine gebeurtenissen zijn speciaal. Elke avond voor het slapen gaan vragen Susan en ik aan elkaar voor welk moment van de dag we dankbaar zijn. Bijna altijd gaat het over kleine, maar bijzondere momenten die we afzonderlijk of samen met Hidde hadden die dag.

Op pad in de rugzak

Een van de leukste activiteiten die ik met Hidde en Susan doe, is het maken van lange wandelingen. Tijdens onze vakantie in de Ardennen van afgelopen zomer bestond onze ochtend vaak uit het maken van een mooie hike, waarbij Hidde zijn eerste slaapje deed in de rugzak. Heel leuk om te doen, maar soms ook wel uitdagend met steile paden, gladde rotsen of overhangende doornstruiken.

Wandelen met Hidde in de rugzak in de Ardennen.

Omdat ik graag series kijk, een klein extraatje: wat vond ik de beste series in 2022?

Bonus: top 3 series uit 2022

Dit zijn de drie beste series die ik in 2022 heb gezien: The Dropout, Better Call Saul en Severance.

The Dropout

Bijna alles rond de opkomst en val van het biotechbedrijf Theranos heb ik gelezen (boek Bad Blood), geluisterd (podcast The Dropout) of gekeken (documentaire The Inventor). Het was dan ook wachten op een verfilming. Gelukkig hebben de makers gekozen voor een serie in plaats van een speelfilm. Hoewel ik het verloop en de afloop al kende, vind ik de serie The Dropout toch ook erg fijn. O.a. met een heerlijke rol voor Stephen Fry.

The Dropout

Better Call Saul

‘De allerbeste serie ooit’. Dat is Better Call Saul (Netflix) volgens Susan. De serie is een prequel van Breaking Bad, maar ook weer niet helemaal. Want in het laatste seizoen kom je ook te weten hoe het advocaat Saul Goodman vergaat ná Breaking Bad.

Waar in Breaking Bad de scheikundeleraar Walter White vervalt in de criminaliteit, zie je in Better Call Saul hoe Saul Goodman zich langzaam verliest in louche zaken. Dit maakt de serie subliem: heerlijk landschappen in het zuidwesten van de VS, integrerende personages (niet alleen Saul, maar zeker ook Lalo en de eigenlijke ster van de show: Kim) en verrassende afleveringen (qua inhoud, filmstijl en camerawerk). Absolute aanrader, zeker als je fan bent van Breaking Bad.

Trailer van seizoen 6 van Better Call Saul

Severance

Mijn vriendin Susan en ik waren verslingerd aan de briljante serie Severance. Het idee: op vrijwillige basis kunnen werknemers van een fictief biotechbedrijf een chip laten inbrengen die een harde scheiding (severance) aanbrengt tussen kantooruren en daarbuiten. Heerlijk om te kijken: goed acteerwerk, spectaculaire vormgeving & gave intro.

Trailer van seizoen 1 van Severance

Heb jij nog een vraag, opmerking of tip voor me? Laat een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Gerelateerde berichten

Als je dit een leuk artikel vond, lees dan ook mijn andere artikelen.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.